Sunday, January 22, 2012

Behövs det ännu en blogg om löpning?


Jag är inte en snabb löpare, brukar kunna hålla 6.00-6.30 fart, men jag tycker det är kul och förbannat skönt att springa. Precis som många andra har jag periodvis svårt att motivera mig till att ge mig ut på det där löppasset som är så härligt när jag väl kommer utanför dörren. I artiklar och böcker läser jag om vad experter rekommenderar för att komma över den där tvekan. Råden gäller allt från att variera träningen med cykling, intervaller, fartlek, springa med en löpkompis, köpa nya löparskor eller kläder, till att (hemska tanke) gå upp en timme tidigare på morgonen, hoppa i träningskläderna och springa i morgonrusningen. 

Jag har prövat de flesta tipsen, utom morgonlöpning, men det som fungerar allra bäst för mig verkar vara "visuell stimulans". Jag sitter ofta framför datorn och tittar på Youtube-videor om löpning och allra helst trail och bergslöpningsfilmer. (Mikael på stigarna.se har kallat den här sortens filmer för trailporr, ett mycket talande uttryck som jag gärna hade döpt den här bloggen till :) ).

Så, varför ytterligare en blogg om löpning? Min förhoppning är att de filmklipp som dyker upp på bloggen inspirerar till löpning och kanske till och med resor för att träna och tävla på platser och i miljöer som inte finns i Sverige. Dagens klipp är från Kilometre Vertical de Fully, ett lopp som jag sprang (eller snarare gick) i höstas. Loppet är knappt 2000 meter långt och går från 500 meter till 1500 meter över havet. Jag kom nästan sist, men det fick mig att inse hur mycket mer jag måste träna och vilka bitar i träningen som ska förbättras och vilka som helt saknas idag.
No comments:

Post a Comment