Saturday, June 9, 2012

Salomon Trail Tour Kristianstad - vad var det här?

Nej, jag menar absolut inte att det skulle vara något fel på dagens deltävling i Salomon Trail Tour i Kristianstad. Tvärtom. Arrangemanget var suveränt, funktionärerna längs banan mycket vänliga och peppande och vädret kunde inte ha varit bättre. Men jag vet inte vad jag ska kalla den sorts löpning som bjöds på i spåret. Det här var helt nytt för mig och jag fullständigt älskade det! Terrängen bjöd på långa sträckor med knappt skönjbara stigar genom skogen (hade det inte varit så väl märkt med rödvita band hade jag inte hittat) och det var ganska kuperat. Underlaget var mjuk mossa, stubbar, stenar och t.o.m. stockar som man fick hoppa över. Det kändes... ursprungligt? Jag norpar en bild från arrangörens facebook-sida för att illustrera hur det såg ut.

Bockebodaskogen (lånad av Salomon Trail Tour - Kristianstad)
Vad kallar man den här sortens löpning för? Traillöpning, stiglöpning, terränglöpning och orientering stämmer ju inte riktigt. Det enda ordet jag kan tänka mig som faktiskt beskriver dagens löpupplevelse är fri löpning. Hela tiden anpassa steglängd och fotisättning/placering efter en ständigt skiftande terräng. Det är nog ingen stor överraskning att flera av de främsta löparna i loppet är orienterare i grunden.

Precis som på Kullamannen hamnade jag ganska direkt i en bra grupp löpare som höll samma fart som mig och vi hade sällskap hela vägen från 2 km till målet. Det var ingen som direkt pratade, alla var fullt upptagna med att springa och djupandas. När det var ungefär en kilometer kvar kom jag in i en andra andning, fick krafter från okänt håll och kunde gå om och förbi flera av de andra i gruppen och droppade hela gruppen i en underbart skön, teknisk nerförsbacke och gick i mål på ungefär 1.20! Är det träningslägret på Mallorca som burit frukt? Jag kapade 27 minuter från Kullamannen (som visserligen hade betydligt fler höjdmeter) och min Suunto Ambit registrerade en PTE på maximala 5.0. Ambiten säger också att jag behöver vila 47 timmar efter dagens löpning så på måndag kväll kan jag börja ladda och träna koncentrerat på Swiss Alpine!

Jag vill slutligen tacka arrangörerna vid Härlövs IF och Salomon för ett superarrangemang i en alldeles underbar del av Skåne! Nästa år ska jag springa den långa sträckan så jag kan njuta längre tid i spåret.

4 comments:

 1. Härlig läsninng o det låter som om arrangörerna har hajat det här vi på www.salomontrailtour.se eftersträvar. tur att det är många tävlingar kvar på touren, hoppas vi får se dig på mer av våra upplevelse tävlingar. Lycka till framöver

  Erik Ahlström

  ReplyDelete
  Replies
  1. Alla som tycker om att springa borde anmäla sig till någon av trailtävlingarna! Jag funderar på att springa i Jönköping och Åre också. Halmstad är bara en vecka innan Swiss Alpine så det blir lite tajt. Ser fram emot fler skogsrundor!

   Delete
 2. SVAR:
  Tack ska du ha!
  Jo, jag hade det ganska trevligt. Kämpade som en tok till och från dock mot mitt pannben som bara ville ge upp och åka hem eftersom jag låg sist. Men jag är glad att jag INTE gav upp!

  ReplyDelete
 3. hej vilken e-post har du så skickar jag lite härlig info om salomon trail tour, skicka den gäran till erik.ahlstrom@korpen.se

  ReplyDelete