Monday, February 17, 2014

Världens hårdaste lopp

Det här är ett kontroversiellt ämne: vilket är det svåraste, tuffaste trailloppet i världen? En del menar att det är UTMB, andra Hard Rock eller kanske Western States. Många skulle säga att Badwater och Marathon de Sables slår Hard Rock och de andra med hästlängder! Förra veckan gick den helt underbara dokumentären Desert Runners på Kunskapskanalen (hur imponerande är inte Samantha Gash?), fyra ökenlopp på fyra kontinenter. Vart och ett av loppen är ca 250 km och klarar man av alla fyra på ett år blir det en Grand Slam. Vid de sammanlagt tre tillfällen som hela serien 4 Deserts har körts (dvs alla fyra loppen gått samma år) har sammanlagt 28 löpare klarat av the Grand Slam. Endast en handfull deltagare klarar alltså detta och det måste väl ändå vara Världens Tuffaste Lopp Alla Kategorier?

Mitt svar är nej, det absolut svåraste och tuffaste loppet måste vara the Barkley Marathons. Loppet består av fem varv längs en bana som är ungefär 20 miles (därav pluraländelsen i Barkley Marathons). Sammanlagt har loppet ungefär (håll i dig ordentligt!) 20000 positiva höjdmeter!! Ett av de första inläggen på den här bloggen handlade faktiskt om Barkley och jag har följt loppet sedan dess. I loppets 28-åriga historia har sammanlagt 14 löpare klarat loppets drygt 100 miles genom Frozen Head State Parks tokbranta kullar. Med tanke på att bara 25-35 personer får en inbjudan till att starta innebär det att endast mellan 1-2 % av deltagarna faktiskt genomför loppet. Många år kommer INGEN av de startande ens i mål!

2012 fick äkta paret Tim och Anika, ett par dokumentärfilmare, chansen att följa loppet, löparna och raceledaren Lazarus Lake innan, under och efter loppet. Det skedde genom finansiering av frivilliga som betalade in mellan 5-5000$ till Kickstarter (för 50$ får jag en DVD med filmen och tillgång till streamat material!). Efter massvis med förseningar där de jobbat med bla TV-serien Mad Men, verkar det som filmen äntligen är på väg att bli klar för release! I början av januari hade de bara lite slutklippning kvar, själva filmen verkar bli knappt 2 timmar, med en hel del extra material och intervjuer. Samtidigt är det snart dags för 2014 års Barkley, datum och tid för loppet känner bara deltagarna och Lazarus till, men det brukar gå runt den sista helgen i mars. Att bara anmäla sig till loppet är en hel vetenskap, att bli antagen och ens få starta är nästintill omöjligt och att genomföra alla fem varven är, in my humble opinion, Världens Tuffaste Lopp!

Det verkar som om filmen om Barkley är väg att bli klar, ingen av de här filmerna, eller ens Thanks Giving specialaren på Vimeo funkar att lägga in här. Lite tråkigt, men jag förstår Tim och Anika, de har spenderat snart två år med att producera filmen. Du får hålla till godo med länkarna nedan till Youtubevideor.

Ett par spännande artiklar och racereports har det blivit också:
Fotografen Geoffrey Baker tog förresten Före och Efter bilder av deltagarna 2012, deras ansiktsuttryck säger väl allt, eller hur?

Vem överlever (?) Barkley 2014 bäst? Mitt tips är en av de som klarade alla fem varven förra året, Nickademus Hollon. Han har slutat blogga sen ett par månader och verkar helt ha gått under jord. Han gjorde likadant förra året, för att i stort sett bosätta sig i Frozen Head och träna. Här är hans racereport från förra året, det är mycket läsvärt för alla som tycker om att springa långt/länge!!

1 comment:

  1. Hola Peppe! Jag har svarat pa din kommentar (fragor) om trailloppet jag arrangerar här i Spanska Pyreneerna. Du kan läsa det här: http://franmadridtillhimmelen.blogspot.com.es/2014/02/varldens-popularaste-trail-lopp-utmb.html#comment-form

    ReplyDelete