Monday, February 4, 2013

Dags att öka tid till fots

Om lite drygt två och en halv månad står jag på startlinjen i Valldemossa för mitt första försök att besegra ultradistansen. Jag ska ta mig från Valldemossa till Pollenca på Mallorca, en sträcka om 63 kilometer (+/- 2400 m), och arrangörerna har varit ganska generösa med tiden. Starten går klockan 8 på morgonen den 20 april och för de 800 deltagarna i den "korta" distansen ges 16 timmar för att avsluta loppet. Mitt minimimål för loppet är att gå i mål senast kl 23.59, men jag har verkligen inte någon aning om hur lång tid det kan ta. Det längsta jag sprungit hittills är Swiss Alpine, vilket tog mig drygt 7 timmar, så hur lång tid behövs för att springa ett och ett halvt maratonlopp? Ingen aning! Verkligen ingen aning.

Förra årets vinnare Tofol Castañer, som senare under 2012 även skulle vinna CCC och Giir di Mont, gick i mål på 5.40. Då deltog knappt 400 löpare, i år blir det dubbelt så många, så det är inte någon större risk att man behöver vara ensam i ödemarken direkt.Planen är att springa när jag kan, orkar och vill och gå resten. Det kommer nog att innebära att jag kommer springa på platten och i nedförsbackarna mellan Valldemossa och till och med cirka 33 km (Cúber-platten). Därefter är jag inne på okänt territorium, stigningen efter Cúber är häftig och jag har inte mött ett sånt hinder så sent i ett lopp tidigare, och då är det fortfarande 30 km kvar. Efter en del forskning visar det sig att GR-221 och den del jag sprungit och vandrat tidigare är välrenoverad fram till Cúber, men därefter är det stor variation kan man säga.

För att klara loppet kommer jag från och med i morgon att lägga in långpromenader i träningen. Inte för att jag tror det kommer göra mig snabbare eller uthålligare utan för att vänja mina stackars fötter vid att vara igång lång tid. Nästa helg tänker jag mig en tur och retur till Lund, sammanlagt 32 kilometer. Det borde ta ungefär sex timmar. Den 23 februari kör jogg.se ultraintervaller, jag kanske inte kör alla eller hela de 8 gånger 10 km som man ska, men jag tänker springa/gå så långt jag kan och orkar. Tre veckor innan avfärden till Mallorca planerar jag att köra ett långpass på 40-50 km längs Skåneleden som en sista förberedelse. Jag kollade på den här filmen från förra årets lopp tidigare ikväll och, jag kanske inte är riktigt frisk, men det enda jag kunde tänka var att jag SKA i mål!


För första gången kommer jag resa tillsammans med min familj till ett lopp. Vi hyr en lägenhet i marinan i Port de Pollenca och veckan innan loppet kommer att ägnas åt en del cykling tillsammans med brorsan. Vi kommer bland annat ta oss an den berömda Sa Calobra-stigningen. Cykelhyra är klart (det är högsäsong för cykling i april så det gäller att vara ute i god tid) och jag ska begå min debut på landsvägscykel iförd cykelskor. Jag har förstått att det inte är samma sak att köra spinningpass med clips, så det kommer att bli spännande.

Den här filmen visar Sa Calobra från det enkla, bekvämare hållet, uppifrån och ner, men det jag ser fram emot är att cykla åt andra hållet. Det kommer bli 12-15 km uppför och kanske 1,5-2 timmar slit. Underbart!!!4 comments:

 1. Riktigt kul att läsa om dina planer! Jag skall oxå delta i jogg.se Ultraintervaller inför BUM 50 miles i maj. Följt din blogg ett tag nu! Inspirerande - lycka till!!!

  Med vänlig hälsning,
  Johan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ser fram mot att följa din resa mot BUM och Ö-loppet! Lycka till!

   Delete
 2. Ser ut som en kul utmaning. Antar det är bergsmaran du sprungit på Swiss Alpine, inte hela Sweiss Alpine för den är ju faktiskt längre. Oavsett vilket så är ju höjdskillnaden i samma storleksordning så det går säkert bra.
  Dina planer känns rätt, det är tiden och inte farten som spelar roll. Ett tips också, testa "omvända backintervaller", dvs hitta en rejäl backe, gå kraftfullt uppför och spring utför, upprepa många gånger. Det viktiga är att träna ben och knän att palla löpningen utför, uppför går du ändå. Första gången du kört ett rejält sådant pass känner du i låren vad jag menar.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack för tipset, Bosse. Det är 10 mil till närmsta backe värd namnet, en slalombacke på Hallandsåsen. Brukar åka dit ett par gånger per år för att springa men har mest tränat på att gå och springa uppför. Nerför brukar jag välja ett mountain bike spår som slingrar sig nerför backen kors och tvärs över backen och som är snällare för knäna. Jag ska definitivt testa ditt träningstips när snön smält!

   http://lopinspiration.blogspot.se/2012/05/ultra-montee-du-suede-2012.html

   Delete