Monday, January 21, 2013

Bloggen fyller 1 år!

Utsikt upp mot Franz Josefs Höhe - en av de bästa dagarna i bergen 2012,
ett par dagar innan Swiss Alpine Marathon


Idag för ett år sedan skrev jag det första inlägget på Löpinspiration. Det handlade om att röra sig lite varje dag för att på så sätt må bättre, bli hälsosammare och få bättre kondis. Under året som gått har jag rört på mig minst en halvtimme om dagen. Vissa dar har det visserligen bara handlat om att gå till och från jobbet, men jag har fått in ungefär hundra löppass och ett fyrtiotal spinning/gympass. På schemat har också stått 9 traillopp och ett asfaltslopp (Midnattsloppet). Det stora målet för 2012 var så klart Swiss Alpine Marathon och i andra hand Bluetrail Tenerife. Båda loppen gick bra och gav mig precis den där inspirationen som jag sökte och tar med mig in i 2013.

Jag tycker det första syftet med bloggen, att inspirera mig själv till att springa regelbundet och klara av mitt första maratonlopp, är uppfyllt. Det andra delmålet är att inspirera andra genom texter, bilder och framför allt sköna you tube klipp med stig och bergslöpning. Jag älskar långa och välgjorda filmer, de måste inte nödvändigtvis vara tekniskt perfekta, det är den övergripande känslan som är det viktiga. Jag vet att flera av er som följer bloggen uppskattar filmerna så det kommer jag fortsätta med. Med tanke på hur många GoPro-kameror man ser under loppen borde 2013 kunna bjuda på ännu fler och ännu bättre filmer än de vi sett hittills.

En sak som jag lärt mig under året är hur oerhört viktig ens mentala inställning och förberedelser inför ett längre lopp eller träningspass. Mitt favoritcitat kommer från boken Relentless Forward Progress (som jag läste för fjärde gången under julhelgen). Megan Hicks skriver i efterordet:

"If you haven´t figured out the root of this ultrarunning business quite yet, I´m about to let you in on the sport´s secret. Happiness. Simple, isn´t it?

Many ultrarunners are driven, in part, by competition, by setting and achieving goals, or by spending time in attractive natural settings. But each of those motivations can be traced back to that secret: doing stuff that makes you happy.

So get out there and dream big and beyond category, all right?"

Gör det som gör dig lycklig. Dream big and beyond category. Kan det sägas bättre?

Vad väljer man för youtube-klipp en sån här dag? Kanske filmen från det minst lästa inlägget på bloggen? Lite fånigt amerikanskt på sina ställen, men andemeningen förstår och uppskattar vi ändå, eller hur?


No comments:

Post a Comment