Saturday, March 30, 2013

En bok om traillöpning på svenska

Jag har tappat räkningen på hur många böcker jag läst om löpning de senaste fem åren. I bokhyllan står ett femtital böcker med varierande inriktning: olika lopp, träning, näringslära, träningslära, trail, stig, skog, asfaltslöpning, biografier, löparromaner och till och med ett par matböcker. Alla böckerna har det gemensamt att de är på engelska, och de behandlar uteslutande engelska och amerikanska förhållanden. Jag är rätt säker på att din bokhylla ser ut ungefär på samma sätt. Det som saknas är en svensk trailbok om svenska förhållanden. Ofta får man ju hålla till godo med vandringsguider, så två såna har jag också.

Så, idag tänkte jag tipsa om ett superspännande och ambitiöst bokprojekt som jag kom i kontakt med för ett tag sedan. Det är Niklas Holmström från Eskilstuna som skriver en bok som verkar bli en uttömmande guidebok till svensk traillöpning. Niklas har sprungit hela sitt liv och är förutom löpare även löpcoach, fågelskådare och författare till bland annat en bästsäljande fågelbok. Han säger att ett av syftena med trailboken är att inspirera människor att upptäcka vår fantastiska natur på ett, för många, nytt sätt. Boken vänder sig till både nybörjare och lite mer vana stiglöpare.


Vad kommer boken att handla om? Niklas har tänkt sig ett brett perspektiv på trail running: "Till att börja med en definition på vad trailrunning eller terränglöpning är och vad det inbegriper. Terränglöpningens historia och utveckling i Sverige och utomlands. Var hittar man lämpliga stigar? Krävs någon särskild löptenik? Vilken årstid passar bäst? Vilka skor passar bäst? Varför trailrunning? Utrustning utifrån ens val av inriktning och eventuella utmaningar. Träningsupplägg. Teknikträning. Mörkerlöpning. Vätska och energiintag. Leder i Sverige att springa och hur man lägger upp en trailtur över flera dagar. Tävlingar och hur man förbereder sig. Dessutom kommer kända och okända trailfantaster få ta en sida var i anspråk för att förmedla tjusningen med trailrunning och delge sina egna tips och råd."

Det är som sagt ett ambitiöst projekt och det låter som det kan bli en liten bibel för oss stiglöpare när den publiceras någon gång i början av 2014!

Gilla gärna projektets facebook-sida.

Löparpodden hade en liten intervju (alldeles för kort i mitt tycke) med Niklas för en vecka sen. Han har säkert mycket mer att berätta!

Du har förmodligen sett det här UTMB-klippet tidigare. Det är min absoluta UTMB-favorit. Soluppgången vid Mont Favre ungefär 2:40 minuter in är så galet vacker!!


UTMB 2012 from Every Day on Vimeo.

2 comments:

 1. Hej, Denna bok är fortfarande aktuell tycker jag. Finns den att köpa någonstans?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej Jenny!
   Det blev tyvärr inte precis den här boken som Niklas skrev, däremot kom han ut med en bok som heter Springa Sörmlandsleden för ett år sedan drygt. Den finns på adlibris och är definitivt värt sitt pris om man bor i närheten av leden.
   https://www.adlibris.com/se/bok/springa-sormlandsleden-en-guide-for-dig-som-inte-orkar-ga-9789198309904

   Om du letar efter en liknande bok som den Niklas började med då 2013, så har ju Emelie Forsberg alldeles för någon vecka sedan kommit ut med en bok om traillöpning som är jättebra och superinspirerande.

   https://www.adlibris.com/se/bok/skyrunner-hitta-styrka-balans-och-gladje-i-din-lopning-9789198383829

   Delete