Tuesday, September 17, 2013

Bättre än någonsin!

Träningen går bättre än någonsin tidigare och det är tack vare Eiger Ultran. Minnena från det loppet håller i sig och det är all inspiration jag behöver just nu (vilket kanske förklarar den låga bloggningsfrekvensen på sistone). Jag har kört en hel del alternativ träning: spinning, cirkelgym och löptekniska pass för att bli lite starkare både i benen och överkroppen. För att hålla igång regelbundet i vinter har jag gått med i Team Nordic Trail Malmö, tisdagskvällarna i höst och vinter kommer att tillbringas i Bokskogen. Varannan onsdag kommer Stigarna att arrangera olika löppass i samma område. Det kan alltså bli en riktigt trailig vinter.

Förra helgen sprang jag STT i Jönköping och slog min tid från förra året med nästan fem minuter! Strålande sol och torra stigar gjorde kanske sitt till. Att jag är i bättre form än förra året kände jag särskilt de sista två kilometerna där jag spurtade riktigt bra och powerwalkade förbi flera löpare i slalombacken. Jag hade ingen träningsvärk och kände ingenting alls i knät. Bara positivt!

Annars är alla mina löpartankar redan i Spanien. Loppet i Pyrenéerna går om 18 dagar och jag kommer vara där ett par dagar innan och bara vandra i bergen och dalgångarna. Jag tar med mina Bajada och de nya Scott Grip2 om det skulle bli dåligt väder (de har fantastiskt bra grepp när det är blött, både på gräs och klippor). Jag har även fått en av de nya Salomonsäckarna, 12 liters varianten sväljer utan problem all obligatorisk utrustning. En fördel framför min vanliga Salomonrygga är att man kan använda både soft flask och vätskeblåsa, vilket jag lärt mig uppskatta och den har dessutom inget midjebälte! För att äta under loppet tar jag med en påse kanelgifflar som innehåller både kolhydrater och fett, är lättsmält och smaken passar både med vatten och energidryck (med svartvinbärssmak blir det som ett barnkalas!).

Man ska kanske inte stirra sig blind på banprofiler, men i stort sett påminner profilen i Guara Somontano om Swiss Alpines K42, mestadels uppför första halvan av loppet och utför andra halvan. Jag tror det passar mig bra och vad jag förstått från de som sprungit loppet tidigare är det "löpbart" även för icke-bergsgetter.

Tidigare i sommar gick ett av de där loppen som är på min bucket list, ett lopp jag bara SKA springa någon gång. Gran Trail Aneto-Posets är ett av de ruffigaste loppen i Spanien, massor med höjdmeter och en stor del av loppet går på hög höjd, högsta punkten är 2900 möh. Årets lopp var dock ett fullständigt misslyckande. Ny arrangör, undermålig banmarkering, massor med löpare som inte respekterade bergen och väderleksprognosen, regn, blåst och hagel gjorde att bara 17 av 223 deltagare tog sig i mål på den långa distansen! I vätskestationerna serverades enligt vad jag förstår bara den allra enklaste mat, enligt en deltagare tog maten slut snabbt och bara kikos, rostade majskorn, återstod till de övriga. Det verkar som den nya arrangören verkligen tagit till sig kritiken och vill göra nästa upplaga till ett minnesvärt lopp. Jag väntar nog till våren innan jag eventuellt anmäler mig.

Så här såg det ut för en av de som sprang det kortare loppet på 67 kilometer. Sagolikt vackert tycker jag!


Vuelta al Aneto 2013 HD from Edu Torregrosa on Vimeo.

No comments:

Post a Comment