Tuesday, May 1, 2012

Ultra Montée du Suéde?

Hur coolt vore det med en riktig uppförsultra i Sverige? Bara uppför hela tiden. Jag var i Vallåsens slalombacke och sprang idag och drömde om en möjlighet att bara springa uppför backen, utan den jobbiga nedförslöpningen. I Vallåsen finns två backar som är ca en kilometer långa, en förbannat tung och en lite flackare. Det som dödar mina ben varje gång jag åker dit är löpningen tillbaka till foten av backen och för det mesta stannar det vid tre topprundor. Hur många gånger skulle man orka om liftarna tagit en ner till starten av backen?

På gränsen mellan Schweiz och Frankrike har precis loppet Ultra Montée du Saléve avgjorts, ingen svensk deltagare, men däremot en dansk. Idén med loppet är att man springer uppför ett berg och åker linbana ner tillbaka till starten och springer igen. Och igen. Och igen. Så många gånger man hinner/orkar på sex timmar. Backen som ska bestigas har drygt sexhundra positiva höjdmeter och mäter 3,2 kilometer. Det finns kanske inte så många slalombackar i Sverige som kan stoltsera med dom siffrorna, men även en lite mindre slalombacke blir ju så klart jobbig om man ska springa många gånger uppför den!

Visst måste den här typen av evenemang gå att ordna även i Sverige? Intresset för traillöpning och äventyrsrace ökar hela tiden och många skidanläggningar har öppet för olika slags jippon eller fast verksamhet, exempelvis rodel, även på sommaren. Blink, blink, nudge, nudge!


No comments:

Post a Comment